HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. In het Nederlands vertaald, wordt dat gevarenanalyse en kritische controlepunten. We hebben het hier over voedingsmiddelen. Daar hebben diverse bedrijfssectoren mee te maken, maar we gaan het hier hebben over de horeca. Eerst gaan we dieper in op de term HACCP horeca en waarom het bestaat.

Wat is HACCP

Tijdens de verwerking van voedingsmiddelen kunnen dingen gebeuren, die de veiligheid ervan kunnen aantasten. Om de risico’s te minimaliseren, moeten alle bedrijven die met voedingsmiddelen omgaan, een risicoanalyse maken en die beschrijven in een voedselveiligheidsplan. De systematiek voor het maken van zo’n plan wordt HACCP genoemd. Het gaat om alle bedrijven en organisaties die met voedingsmiddelen omgaan en niet alleen horecabedrijven. Maar in dit artikel richten we ons op laatstgenoemden. Het doel van HACCP is om het voedsel veiliger te maken voor de consument. De NVWA controleert op de toepassing ervan.

Hoe aan HACCP voldoen

Een bedrijf kan op twee manieren aan de HACCP-regels tegemoetkomen. Je kunt zelf een voedselveiligheidsplan maken. Of anders kan je een goedgekeurde Hygiënecode van de sector gebruiken. Voor de horeca kan je die bestellen bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Volgens KHN voldoet hun Hygiënecode aan de laatste eisen. Het dekt de nieuwe (werk)processen, voorbeeldregistratieformulieren en hoe vaak je die dient in te vullen.

HACCP horeca

Een horecabedrijf werkt met voedsel en dranken, en dient zich daarom te registeren bij de NVWA. NVWA-inspecteurs kunnen je bedrijf bezoeken om op de naleving van HACCP te controleren. Als je een computer gebruikt, dan is het goed om te weten dat er horeca software te krijgen is. In plaats van formulieren handmatig in te vullen, voer je de gegevens in de computer in en die zijn dan elk moment beschikbaar. De producten dienen houdbaarheidslabels te hebben. Die kunnen door dezelfde horeca software worden afgedrukt op een labelprinter.