Voordat je je gerechten serveert is het handig om je goed in te lezen over de meest voorkomende allergenen in de horeca. Door dit te doen kun je je gasten in een veilige omgeving eten serveren. Lees meer hierover in deze blog.

Veel gluten te vinden door Horeko

Glutenbevattende granen zijn de meest voorkomende allergenen die voorkomen in de horeca. Gluten zijn eiwitten die in nature het meeste voorkomen in graansoorten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tarwe, rogge en spelt. Gluten kun je dus ook terugvinden in producten die gemaakt zijn van deze granen, zoals bijvoorbeeld brood, pasta en zelfs pizza’s. Granen zitten vaak door veel dingen heen verwerkt, dus je kunt ook gluten terugvinden in dingen waar je het niet in verwacht, zoals in soepen, snoepjes en bier. Wanneer je dus gerechten klaarmaakt waar gluten in kunnen zitten, is het belangrijk om deze informatie beschikbaar te stellen voor je gasten. Je wilt niet iemand met een glutenallergie een allergische reactie geven. Weet je niet welke gerechten gluten bevatten? Dan kun je dit laten uitzoeken door Horeko.

1% van de bevolking is allergisch voor schaaldieren 

Schaaldieren zijn ook allergenen die vaak op een lijst worden gezet door Horeko. Wanneer je hoort dat schaaldieren zorgen voor allergische reacties, dan kun je denken aan bijvoorbeeld krab, kreeft en garnalen. Vaak wanneer een gast allergisch is voor schaaldieren, is hij of zij ook allergisch voor weekdieren. Veel volwassenen zijn allergisch voor schaaldieren, namelijk meer dan 1% van de bevolking. Je kunt niet over deze allergie heen groeien, dus je zit hier je hele leven aan vast. Wanneer je allergisch reageert op schaaldieren, dan kun je symptomen krijgen zoals jeuk en zwelling in de mond. Dit klinkt niet heel erg, maar je kunt hier ook een levensbedreigende reactie op krijgen.

Horeko vindt ook vaak pinda’s in gerechten

Ook zet Horeko vaak pinda’s op de lijst van allergenen die in een gerecht verwerkt zijn, of sporen hiervan. Een pinda allergie is net als de andere allergieën een voedselallergie waarbij je afweersysteem heftig reageert op het eten van pinda’s. Je kunt op jongere leeftijd al een pinda allergie hebben, maar sommige mensen ontwikkelen dit op latere leeftijd pas. Het komt dan dus ook steeds meer voor. In een gerecht hoeven vaak niet eens gehele pinda’s te zitten, maar vaak kunnen sporen van pinda’s al zorgen voor een heftige reactie. Wanneer er een gehele pinda wordt gegeten, is deze reactie natuurlijk op z’n ergst. Het is dus belangrijk om ook sporen van pinda’s neer te zetten op je allergenenlijst.